Oral manifestations due to COVID-19 infection in workers of the Dental Clinic of Campechuela
Keywords:
COVID-19, CORONAVIRUS INFECTIONS, ORAL MANIFESTATIONS, ORAL MEDICINE, ORAL HEALTHAbstract
Background: intraoral manifestations in patients with COVID-19 occur, on many occasions, prior to respiratory symptoms.
Objective: to identify the oral manifestations present in COVID-19 positive workers of the Dental Clinic of Campechuela, Granma, Cuba, from August through November 2021.
Methods: an observational, descriptive and cross-sectional study was carried out with the patients and during the period herein stated. The study sample included the 24 workers of the dental clinic who got sick with COVID-19, according to a positive diagnosis by rRT-PCR. The following variables were assessed: age groups, oral manifestations and duration, taste sensations that persisted or intensified.
Results: the 23 to 35, 36 to 48 and 58 and over age groups covered 87,51 % of the sample as a whole and equitably. Dysgeusia (87,5 %) and halitosis (54,17 %) were the most frequent and persistent oral manifestations, for more than 31 days, in 12,5 % and 8,33 % of the cases, respectively. Sweetness, saltiness and the combination of sweetness, saltiness and bitterness were the most reported taste sensations. In most of the patients, the symptoms disappeared in less than ten days.
Conclusions: the oral manifestations present in the workers of the dental clinic who got sick with COVID-19 were identified, with a predominance of dysgeusia and halitosis.
Downloads
References
Hernández Silva V, Uribe Bedriñana AM, Sihuay Torres K. El diagnóstico salival como una alternativa para detectar el SARS-CoV-2. Rev. Cubana Estomatol. [revista en internet]. 2021, Mar [citado 2 de enero 2022]; 58(1): e3590. Disponible en: http://revestomatologia.sld.cu/index.php/est/article/view/3590.
Dziedzic A, Wojtyczka R. The impact of coronavirus infectious disease 19 (COVID-19) on oral health. Oral Dis. [revista en internet]. 2021 [citado 7 de enero 2022]; 27(Supl3): 703-706. Disponible en: https://www.doi.org/10.1111/odi.13359.
Patel J, Woolley J. Necrotizing periodontal disease: Oral manifestation of COVID-19. Oral Dis. [revista en internet]. 2020 [citado 7 de enero 2022]; 27(Supl3): 768-769. Disponible en: https://www.doi.org/10.1111/odi.13462.
Coureaux Rojas L, Cuevas Gandaria MA. Relación causa-efecto entre manifestaciones bucales y pacientes con la COVID-19. MEDISAN [revista en internet]. 2021, Oct [citado 7 de enero 2022]; 25(5): 1216-1226. Disponible en: http://www.medisan.sld.cu/index.php/san/article/view/3643.
Peña García Y, Suárez Padilla A, Arruebarrena Blanco NM. Caracterización de casos positivos y sospechosos de COVID-19 con comorbilidades. Rev. Finlay [revista en internet]. 2020, Sep [citado 28 de enero 2022]; 10(3): 314-319. Disponible en: http://revfinlay.sld.cu/index.php/finlay/article/view/858.
Rodríguez Chávez L, Sánchez del Águila C. Características clínicas y epidemiológicas de personal sanitario con COVID-19 del primer nivel de atención de Lima Norte, Abril-Junio, 2020. Perú: Universidad Privada Antenor Orrego. Facultad de Medicina Humana; 2020. Disponible en: http://repositorio.upao.edu.pe/handle/upaorep/6620.
Rearte A, Baldani Andrea EM, Barcena Barbeira P, Domínguez CS, Laurora MA, Pesce M, et al. Características epidemiológicas de los primeros 116 974 casos de COVID-19 en Argentina, 2020. Rev. argent. salud pública [revista en internet]. 2020, Oct [citado 28 de enero 2022]; 12(Supl1): 5. Disponible en: https://www.rasp.msal.gov.ar/index.php/rasp/article/view/77/37.
Cuello Carballo MB, Díaz Alfonso H, Cruz Quesada JE, Carbó Rodríguez HL, Dopico Ravelo D. Caracterización clínico-epidemiológica de los pacientes confirmados con la COVID-19 en Pinar del Río. Rev. Ciencias Médicas [revista en internet]. 2020 [citado 2 de enero 2022]; 24(5): e4581. Disponible en: http://www.revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/4581.
Santos-Velázquez T, Aciet-Cruz L. Manifestaciones bucales en pacientes con COVID-19 atendidos en un centro de aislamiento en Las Tunas. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta [revista en internet]. 2021 [citado 7 de enero 2022]; 46(3). Disponible en: http://www.revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/2808.
Hjelmesæth J, Skaare D. Loss of smell or taste as the only symptom of COVID-19. Tidsskr. Nor. Laegeforen. [revista en internet]. 2020 [citado 22 de enero 2022]; 140(7). Disponible en: https://doi.org/10.4045/tidsskr.20.0287.
Nuño González A. Alteraciones en la lengua, otro nuevo síntoma de la COVID-19. Gaceta Dental [en línea]. 2021 [citado 6 de enero 2022]; 2021. Disponible en: https://gacetadental.com/2021/01/alteraciones-en-la-lengua-otro-nuevo-sintoma-de-la-covid-19-102325/.
Rodríguez RLC, Núñez LV. Fisiopatología y Manifestaciones Clínicas SARS COVID (Covid 19). Fundación Benaim [revista en internet]. 2020 [citado 22 de enero 2022]; 30(Esp):8. Disponible en: http://raq.fundacionbenaim.org.ar/notas-especial-covid/3-FISIOPATOLOGIA-Y-MANIFESTACIONES.pdf.
Guyton AC, Hall JE. Tratado de Fisiología Médica. 13 ed. Barcelona, España: Elsevier España, S.L.U; 2016. p. 1686-1700.
Ganong W. Fisiología Médica. 23 ed. México: McGraw Hill Companies; 2010. p. 219-226.
Herrera-García JC, Arellano-Montellano EI, Juárez-González LI, Contreras-Andrade RI. Persistencia de síntomas en pacientes después de la enfermedad por coronavirus (COVID-19) en un hospital de tercer nivel de Puebla, México. Med. Int. Méx. [revista en internet]. 2020 [citado 22 de enero 2022]; 36(6): 789-793. Disponible en: https://doi.org/10.24245/mim.
Frías Guerrero IM. Revisión sistemática cualitativa acerca de la cronicidad de síntomas de COVID- 19. [Tesis]. Perú: Universidad Nacional de Piura, Facultad de Ciencias de la Salud Escuela Profesional de Medicina Humana; 2021 [citado 7 de enero 2022]. Disponible en: http://repositorio.unp.edu.pe/handle/20.500.12676/2667.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This journal provides free and immediate access to its content under the principle that making research freely available to the public supports a greater exchange of global knowledge. This means that the authors transfer the copyright to the journal, so that copies and distribution of the contents can be made by any means, as long as the authors' acknowledgment is maintained. These terms are a reflection that the journal assumes copyright under Creative Commons licenses, specifically under a Creative Commons Attribution 4.0 International license.
Registration and submission of articles to the journal is free. The processing, including review, editing and publication, is completely free of charge.
