Epidemiological characteristics and nutritional status of patients recovered from COVID-19, municipality of Regla

Authors

  • Clara Irania San-Gil-Suárez Policlínico Universitario "Lidia y Clodomira”. La Habana. Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana. https://orcid.org/0000-0002-4168-6286
  • Jorge Torres-Concepción Policlínico Universitario "Lidia y Clodomira”. La Habana. Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana. https://orcid.org/0000-0001-9297-3763
  • Yunierka Ortega-San-Gil Hospital Docente Gineco Obstétrico de Guanabacoa. La Habana. https://orcid.org/0000-0002-3981-7929
  • Rolando Perera-Chacón Policlínico Universitario "Lidia y Clodomira”. La Habana. Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana. https://orcid.org/0000-0001-5663-7690
  • Jonatan Lora-San-Gil Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana. https://orcid.org/0000-0003-2925-5843

Keywords:

CORONAVIRUS INFECTIONS, EPIDEMIOLOGY, NUTRITIONAL STATUS, IMMUNE SYSTEM, COVID-19

Abstract

Background: the best natural defense against viral infections is an efficient immune system. It depends to a large extent on the nutritional status of each patient.

Objective: to describe epidemiological characteristics and elements of the nutritional status of patients recovered from COVID-19 at the municipality of Regla.

Methods: a descriptive cross-sectional study was carried out at the department of nutrition of the “Lidia y Clodomira” University Polyclinic, Regla, Havana. Out of the universe of patients suffering from COVID-19 from May through October 2020 in the health district, a sample was made up, which included one-month post-convalescent patients older than 20 years with negative PCR, resulting in 67. Demographic, clinical, anthropometric and biochemical variables were analyzed.

Results: the average age was of 41 years. The disease presented with more frequency in the male sex (59,7 %) and the 20 to 39 age group (47,8 %). There was a prevalence of contacts of positive cases (76,1 %) and of asymptomatic patients (70,1 %). Asthenia (14,9 %) was the commonest persistent symptom. A high frequency of global overweight was identified (60 %). Women, according to indicators of regional adiposity, presented a moderate cardiovascular risk and a higher percentage of weight loss after COVID-19. On the whole, the average values of the biochemical variables remained in the reference rank.

Conclusions: the characteristics of patients recovered from COVID-19 were described, with a high prevalence of global overweight. Women presented a higher percentage of weight loss as a result from the disease.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Clara Irania San-Gil-Suárez, Policlínico Universitario "Lidia y Clodomira”. La Habana. Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana.

Especialista de Primer Grado en Medicina General Integral. Máster en Nutrición en Salud Pública. Profesora Asistente

Jorge Torres-Concepción, Policlínico Universitario "Lidia y Clodomira”. La Habana. Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana.

Especialista de Primer Grado en Medicina General Integral. Máster en Enfermedades Infecciosas. Profesor Asistente

Yunierka Ortega-San-Gil, Hospital Docente Gineco Obstétrico de Guanabacoa. La Habana.

Especialista de Primer Grado en Medicina General Integral y en Ginecología Obstetricia

Rolando Perera-Chacón, Policlínico Universitario "Lidia y Clodomira”. La Habana. Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana.

Especialista de Primer Grado en Medicina General Integral y en Ginecología Obstetricia. Profesor Asistente

Jonatan Lora-San-Gil, Universidad de Ciencias Médicas de La Habana. Facultad de Ciencias Médicas “Miguel Enrique”. La Habana.

Estudiante de sexto año de la carrera Medicina. Interno vertical en Imagenología

References

Medina-Fuentes G, Carbajales-León EB, Figueredo-González Y, Carbajales-León AI, Silva-Corona I. Características clínico epidemiológicas de pacientes positivos a la COVID-19 pertenecientes al policlínico “Joaquín de Agüero y Agüero”, Camagüey. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta [revista en internet]. 2020 [citado 3 de marzo 2021]; 45(4). Disponible en: http://revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/2352.

Medina Mendieta JF, Cortés Cortés ME, Cortés Iglesias M. Ajuste de curvas de crecimiento poblacional aplicadas a la COVID-19 en Cuba. Rev haban cienc méd [revista en internet]. 2020 [citado 3 de marzo 2021]; 19(Supl.): e3353. Disponible en: http://www.revhabanera.sld.cu/index.php/rhab/article/view/3353.

Cobas-Planchez L, Mezquia-de-Pedro N, Armenteros-Terán SS. Características clínicas de pacientes con sospecha de COVID-19 ingresados en el hospital “Frank País García”, La Habana. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta [revista en internet]. 2020 [citado 3 de marzo 2021]; 45(4). Disponible en: http://revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/2339.

Díaz-Canel-Bermúdez M, Núñez-Jover J. Gestión gubernamental y ciencia cubana en el enfrentamiento a la COVID-19. Anales de la Academia de Ciencias de Cuba [revista en Internet]. 2020 [citado 3 de marzo 2021]; 10(2). Disponible en: http://www.revistaccuba.cu/index.php/revacc/article/view/881

Cuba. Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas. Infecciones por coronavirus Temas de salud. [en línea]. 2021 [citado 3 de abril 2021]. Disponible en: https://temas.sld.cu/coronavirus/2021/03/31/nota-informativa-sobre-la-covid-19-en-cuba-31-de-marzo/.

Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections. Nutrients [revista en internet]. 2020 [citado 13 de marzo 2021]; 12(4): 1181. Disponible en: https://doi.org/10.3390/nu12041181.

Weiner JS, Lourie JA. Human Biology. A guide of field methods. International Biological Program-Handbook number 9. Oxford: Blackwell Scientifc Publications; 1969.

Zayas GM, Puentes IM, Domínguez D. [en línea]. La Habana: Manual de Nutrición Clínica y Dietoterapia; 2015. [citado 3 de abril 2021]. Capítulo 1. Generalidades. Disponible en: http://aulavirtual.sld.cu.

de León Medrano DL, Muñoz Muñoz MG, Ochoa C. La antropometría en el reconocimiento del riesgo cardiovascular. La antropometría en el reconocimiento del riesgo cardiovascular. Rev Cubana Aliment Nutr [revista en internet]. 2017 [citado 13 de marzo 2021]; 27(1). Disponible en: http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/354.

Urquiza-Yero Y, Pérez-Ojeda MD, Cortés-González Ad, Escalona-Pérez I, Cabrales-León MO. Características clínico epidemiológicas de los pacientes de Las Tunas positivos al RT-PCR para la COVID-19. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta [revista en internet]. 2020 [13 de marzo 2021]; 45(4). Disponible en: http://revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/2361.

Chen N, Zhou M, Dong X, Qu J, Gong F, Han Y, et al. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: a descriptive study The Lancet [revista en internet]. 2020; [13 de marzo 2021]; 395(10223): 507–513. Disponible en: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30211-7.

Docherty AB, Harrison EM, Green CA, Hardwick HE, Pius R, Norman L, et al. Features of 20133 UK patients in hospital with covid-19 using the ISARIC WHO Clinical Characterization Protocol: prospective observational cohort study. BMJ [revista en internet]. 2020 [citado 3 de abril 2021]; 369: m1985. Disponible en: https://doi.org/10.1136/bmj.m1985.

Roblejo H, Benítez Y, Álvarez Y, Bravo M, Pereira N, García D, et al. Características clínico-epidemiológicas de pacientes cubanos residentes en La Habana afectados por la COVID-19. Rev Cubana Inv Bioméd [revista en internet]. 2021 [citado 3 de abril 2021]; 40(2). Disponible en: http://www.revibiomedica.sld.cu/index.php/ibi/article/view/1566.

Carbajales-León EB, Medina-Fuentes G, Carbajales-León AI. Características clínicas y epidemiológicas de los pacientes positivos a la COVID-19 de la provincia Camagüey. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta [revista en internet]. 2020 [citado 3 de abril 2021]; 45(6). Disponible en: http://revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/2363.

Echevarría Martínez D. La obesidad: posibles mecanismos que explican su papel como factor de riesgo de la Covid-19. Rev Cubana Aliment Nutr [revista en internet]. 2020 [citado 3 de abril 2021]; 30(1). Disponible en: http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/988.

Betancourt SL. Sobre el efecto proinflamatorio del exceso de peso en la Covid-19. Rev Cubana Aliment Nutr [revista en internet]. 2020 [citado 3 de abril 2021]; 30(1). Disponible en: http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/987.

Bonet Gorbea M, Varona Pérez P, Chang La Rosa M, García Roche RG, Suárez Medina R, Arcia Montes de Oca N, et.al. III Encuesta Nacional de factores de riesgo y actividades preventivas de enfermedades no trasmisibles. Cuba 2010-2011. [en línea]. La Habana: Ed. Ciencias Médicas; 2014. [citado 3 de abril 2021]. Disponible en: http://www.bvs.sld.cu/libros/encuesta_nacional_riesgo/encuesta_completo.pdf.

World Health Organization. Global status report on noncommunicable diseases 2014. [en línea]. Geneva: WHO Press; 2014 [citado 3 de abril 2021]. Disponible en: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/148114/1/9789241564854_eng.pdf.

Sáenz-López JD, Sierra-Rodríguez MC, García-Salcedo JJ. Predictores de mortalidad en pacientes con COVID-19. Archivos de Medicina. [revista en internet] 2020. [citado 3 de abril 2021]; 16(2). Disponible en: https://www.archivosdemedicina.com/medicina-de-familia/predictores-se-mortalidad-en-pacientes-con-covid19.php?aid=26981.

Meichtry V. COVID-19. Importancia de los parámetros de laboratorio en el seguimiento de la evolución de la enfermedad. Boletín del servicio bibliográfico de Wiener Laboratorios S.A.I.C. NotiWiener Digital [Internet]. 2020 abr. [citado 3 de abril 2021]; 17(4). Disponible en: https://notiwiener.net/2020/04/covid-19-importancia-de-los-parametros-de-laboratorio-en-el-seguimiento-de-la-evolucion-de-la-enfermedad/.

Vera NS, Saavedra Hernández D, Hidalgo Mesa CJ, Águila López M, Abreu Gutiérrez G, Herrera González V, et al. Parámetros de laboratorio clínico en pacientes con la COVID-19. Rev Cubana Med Milit [revista en internet]. 2021 [citado 3 de abril 2021]; 50(2): e02101171. Disponible en: http://www.revmedmilitar.sld.cu/index.php/mil/article/view/1171.

Estudian el impacto nutricional de la Covid-19 en los pacientes, tras su ingreso hospitalario. Revista Restauración Colectiva [revista en internet]. 2021 [citado 3 de abril 2021]. Disponible en: https://www.restauracioncolectiva.com/n/estudian-el-impacto-nutricional-de-la-i-covid-en-los-pacientes-tras-el-ingreso-en-uci.

Published

2021-07-20

How to Cite

1.
San-Gil-Suárez CI, Torres-Concepción J, Ortega-San-Gil Y, Perera-Chacón R, Lora-San-Gil J. Epidemiological characteristics and nutritional status of patients recovered from COVID-19, municipality of Regla. Rev. electron. Zoilo [Internet]. 2021 Jul. 20 [cited 2025 Oct. 11];46(4):e2842. Available from: https://revzoilomarinello.sld.cu/index.php/zmv/article/view/2842

Issue

Section

Original articles